szinamond

2004/03/04
Annyira örülök, hogy írtam valamit, ami másokat is elgondolkodtatott. Érdekes konklúziókra jutottatok, a legszembetűnőbb az
Albin és ex-nefritke véleménye közötti párhuzam. Ők azt gondolják, hogy a belső béke, az elégedettség márpedig előre viszi a világot, mert így megmented a többieket a frusztrációidtól. Ezzel én is egyetértek, részben. Mert az azért túlzás szerintem, hogy ennyi elég, és ne is próbáljunk segíteni 200 éhezőn, mert attól még marad sokmillió.

Ma megnéztünk egy filmet a Worldly Sex órámon. Rítusokról szólt, pontosabban a női körülmetélésről. Ez eufemizmus egyébként, konkrétan csonkításról van szó. Rendkívül sok helyen még ma is él ez a tradíció, főleg Afrika több országában, de Malajziában, Indonéziában, sőt, Európában (pl. Anglia bevándorlói között) is. Csomó formája van, aki kényes, ne olvasson tovább. Onnantól kezdve, hogy "csak" a csikló egy darabját távolítják el, egész addig elmehet, hogy nyissz, érzéstelenítés és tetanusz nélkül kivágnak mindent (a szeméremajkak még sikítanak egy utolsót). És bevarrják, képezve egy szinte soha be nem gyógyuló sebet.

Nem részletezem, milyen fizikai utóhatásai vannak, nem ritkán belehalnak a lányok (akik legtöbbször 11 év körüliek), de legalábbis olyan fertőzéseket kapnak, hogy egész életükön keresztül szenvednek. A körülmetélés egyfajta beavatás, a fő célja, hogy a lányokat a társadalom tisztának tekintse: sok helyen szégyent jelent, ha a műtétet nem ejtették meg rajtuk, és a szüleik attől félnek, nem tudják majd férjhez adni őket. Egyébként csomó tévképzet is kapcsolódik hozzá, sokszor azt gondolják, a csonkítás megelőzi az epilepsziát, meg egyéb baromságok. Iszonyat. A legszörnyűbb, hogy a műtétet anyák vagy nagyanyák végzik, persze a lány beleegyezése nélkül.

Hogy ez hogy jön a társadalmi hasznosság kérdéséhez? Megfordult a fejemben, hogy ez egy értelmes cél lenne. Elérni azt, hogy a veszélyeztetett lányok visszakapják a testükhöz való jogukat és maguk dönthessenek. Felteszem, hogy nem választanák a csonkítást. Szina mint emberjogi harcos. Merész gondolat, de nem biztos, hogy olyan röhejes.




szinamondta 3/04/2004 01:33:00 AM


0 comments

. . .

0 Comments:

Post a Comment

<< Home






This page is powered by Blogger. Is yours?