szinamond

2007/06/08
A G8-ak 50 milliárd dollára emelik a fejlődő országoknak nyújtandó fejlesztési segélyt 2010-ig és további 60 milliárd eurót ajánlanak fel Afrikának járványok elleni küzdelemre. Fasza, de sokan úgy vélik, hogy ez valójában nem nekik, hanem nekünk jó.

"Még az adósságelengedést is feltételekhez kötik, a feltétel pedig a külföldi működő tőke beáramlása előtt álló akadályok lebontása, az állam leépítése, a piacosítás. Ez pedig leginkább a legfejlettebb országok óriáscégeinek kedvez. Például gyakran kötik vízügyi segélyek folyósítását privatizációs feltételhez, amivel az olyan európai vízügyi óriásvállalatok járnak jól mint a Suez vagy a Vivendi. A kialakuló gazdasági rend és a függőségek nyomán Afrikából több pénz áramlik Európába, mint Európából Afrikába" - írja Scheiring Gábor, a Védegylet alterglob munkacsoportjának vezetője a rostocki ellencsúcsra aktivistákat küldő magyar ökopolitikai szervezet honlapján.
Érthetően
leírja az Index. És még:

Az országok újabb és újabb hitelek felvételére kényszerülnek és kiszolgáltatottá válnak a multinacionális óriásvállalatoknak. Etiópia példájával illusztrálta a folyamatot: bár a föld termékeny, az emberek többsége szegény és éhezik, mert a mezőgazdaság nagy részben a kávétermelésre épül, a kávé árát pedig a piacot uraló nagyvállalatok (például a Nestlé) mesterségesen nagyon alacsonyan tartják. Aki tehát ezt a kávét issza Európában, maga is részese a harmadik világ kizsákmányolásának.

Mondom, hogy fairtrade.


szinamondta 6/08/2007 05:37:00 PM


0 comments

. . .

0 Comments:

Post a Comment

<< Home






This page is powered by Blogger. Is yours?