szinamond

2008/08/27
Az utóbbi idők egyik legmegdöbbentőbb fotója az AlertNetről.



Burkás kislány játszik, Kabul.

Labels: ,



szinamondta 8/27/2008 09:24:00 AM


7 comments

. . .

7 Comments:

Anonymous Anonymous said...

az az igazság hogy már két hét London után is éreztem hogy miért jó ez a burka... ha annyi fejkendős között mozogsz, akkor neked kényelmetlen, szinte meztelen érzés közöttük mászkálni.

11:44 AM  
Anonymous Anonymous said...

hja, nekem meg a marks&spencer fehérneműosztályán (szintén london) turkáló burkások száma alapján lett fixa ideám az, hogy a burok alatt mind csupaszexi fehérneműt hord férjura (vagy inkább saját maga) örömére.

8:25 PM  
Blogger N. said...

hat szerintem ok meg mindig szivesebben cserelnenek veled. es egyebkent pedig nem az lenne a jo, ha NEKIK SE kellene hordani?

szerintem szornyu lehet egy ilyenben. akkor meg kulonosen, ha ezt nem sajat akaratodbol hordod, hanem hagyomanyok, szokasok, eloirasok miatt. persze hagyomany es hagyomany kozott is van kulonbseg, es nincs nekem bajom egy csomo minden massal. de ez egy kulonosen kenyelmetlen, es tulajdonkeppen kegyetlen hagyomanynak tunik, ami alol a ferfiak persze mentesulnek. illetve, gyakran pont a ferfiak miatt alakult ki. hogy ne kelljen latniuk a noket, es ne essenek kisertesbe. mert gyengek. egyem a szivuket!
(ez egyben egy shout-out Ritanak!! :) )

9:55 AM  
Anonymous Anonymous said...

most azért nem értek egyet.. nekünk is voltak hagyományaink: a hülye főkötőtől a nénikék kendőjén át a színek megválogatásáig mindenféle. Ez az egyik, a másik meg hogy a mostani hagyománytalan, gyökértelen világunkban néha sokkal könnyebb és egyszerűbb élni, sőt túlélni hagyományok szabta keretek között. Ezért mondtam hogy amikor annyit mozogtam a burkások között, akkor teljesen átéreztem hogy milyen lehet az ő szempontjuk, márpedig angliában azok a nők/csajszik nem kényszerűségből hordták a csadort. Szinte éreztem hogy milyen lehet burkában lenni, és mennyire nevetséges, romlott és buta dolog úgy öltözködni mint ahogy a többi európai lány akiken a meleg miatt szinte semmi nem volt.
szóval szerintem nem a fejkendő az ami ellen harcolni kell, hanem az ilyen csonkításosdi meg a társai

10:11 PM  
Blogger N. said...

Azert egy fokoto/ kendo es egy csador nem ugyanaz. Azzal egyetertek, hogy hagyamonyok kellenek, meg ahogy irod, ebben a gyokertelen vilagban jo az, ha az ember erzi, tartozik valahova. Es ez akar kulsosegekben is megnyilvanulhat. Szerintem ez a kategoria peldaul egy David-csillag, egy kereszt, egy kipa, de meg a pajeszok is. Viszont egy ilyen hagyomany, ami elsosorban azert jott letre, hogy a ferfiak nehogy elcsabuljanak, es azt varja egy notol, egy szep, fiatal, elete teljeben levo notol, hogy tetotol talpig be legyen fedve, az szerintem igenis kegyetlen. Azok a nok meg vannak fosztva attol, hogy a sajat noiseguket es szepseguket elvezzek. A csonkitas is szornyu hagyomany (sajnos hagyomany), es kell ellene harcolni. De a nok elnyomasanak szamtalan modja van, ami nem feltetlenul eroszakos, vagy tettleges. Es szerintem, egy ilyen csador viselese is ide tartozik.

2:08 PM  
Anonymous Anonymous said...

ok, mégegy ellenpontozás, és abbahagyom: a zsidó nőket ki védi meg? nekik sokszor kopaszra borotválják a fejüket, hogy a hajukat senki ne láthassa a férjükön kívül. Vagy kendőt kötnek rá, vagy sapkát, vagy komplett parókát. ÉS hosszúujjú és csak szoknya. Szerintem ez van ugyanolyan. Nagyon sokan _önként_ veszik fel a burkájukat/parókájukat. én erre az önkéntességre próbálok célozgatni itt egy ideje, csak nem tudok fogalmazni :-)

8:13 PM  
Blogger Rituka said...

(Azonnal jottem a shout-outra. :))
Sziasztok! Meg szeretnem veletek osztani egy friss elmenyemet innen Szomalifoldrol, ami egy eleg hardcore iszlam orszag. Egy emberi jogi alapitvanynal dolgozom es workshopot szerveztunk fiatal egyetemistaknak szomaliai jogbol. A workshop alatt jar ebed. Namarmost, itt a nok nem esznek egyutt a ferfiakkal, hanem az etterem fallal elkeritett reszeiben ulnek, nyomorognak, mert a ferfiaknak jut a nagy tagas nyilt ter es kerthelyseg. Az elejen iszonyu furcsa volt. Mostanra meg eljutottam oda, hogy SZEGYELLEM magam amikor a fiuk meghivnak maguk melle (hiszen nem vagyok muzulman sem helyi es ez eleg ok nekik a kivetelre)es azon aggodom, hogy mit gondolnak rolam a helyi csajok, hogy a fiukkal ulok. Elotte sose jutott volna ilyen gondolat az eszembe! Az meg emlitesre sem melto, hogy fejkendo nelkul mar ki se mozdulok.
Szoval csak arra akarok kilyukadni, hogy nagyon nehez megallapitani, hogy mi a "szabad akarat" amikor ilyen nagy a tarsadalom nyomasa. Es sajnalatos modon a legtobbszor tarsadalom=ferfiak akarata. Igy a fejkendo es takaras is a ferfiak akarata amit ugy forditanak le, hogy "kultura" meg "tarsadalom" amit a nok ezert boldogan kovetnek. En meg erre csak azt mondom, bullshit.

9:59 AM  

Post a Comment

<< Home






This page is powered by Blogger. Is yours?